DogodkiŠtanjelŠtanjel

Gregorjevo v Štanjelu

Gregorjevo je praznik, ki se praznuje 12. marca, na god sv. Gregorja. Šega ima korenine v predkrščanski dobi, vendar se je pri ljudeh uveljavilo prepričanje, da predstavlja prihod pomladi, saj se je po starem koledarju praznovalo na prvi spomladanski dan, ko je svetli del dneva postal daljši. Takrat naj bi čevljarji, kovači in drugi rokodelci, predvsem v krajih na Gorenjskem, prenehali delati ob umetni svetlobi. Po ljudskem izročilu se na ta dan ‘ptički ženijo’, zato je praznik povezan tudi z zaljubljenci.

Na Krasu ta običaj spuščanja gregorčkov ni tako razširjen, saj nimamo stoječih in tekočih voda. V Osnovni šoli Štanjel, pa  ta »praznik« obeležujejo že več let. Letos smo se jim pridružili tudi mi.

Otroci so skupaj s starši doma izdelali barčice, katere smo razstavili v prostorih vrtca. V ponedeljek, 13.3, smo se zbrali pred šolo, kjer smo se po kratkem kulturnem programu otrok iz vrtca in šole, skupaj odpravili v Ferrarijev vrt. Tam smo spustili naše gregorčke v umetno jezero ter opazovali kako so plesali v soju luči po vodi. Bilo je zelo lepo in za vse otroke kot tudi za nas odrasle, prav posebno doživetje. Zagotovo bomo tudi mi obdržali ta običaj še v prihodnje.

 

Besedilo: Katarina Černigoj

Fotografija: Mateja Bežek Kosmač in Mojca Mozetič

 

Dostopnost