DogodkiŠtanjelŠtanjel

Družinsko branje in Bralni palček pri Žabicah

Če povzamem Jamnika (2012) pravi, da se starši pogosto srečujemo z vprašanjem, kdaj je pravi čas, da začnemo z branjem otrokom. Pomembno je, da z branjem začnemo v zgodnjem otroštvu in se zavedamo, da za to dejavnost ni nikoli prezgodaj. Starši smo tisti, ki otroka popeljemo v svet pisane besede, govorjenja, pogovarjanja, pripovedovanja in pisanja. Otrok najprej posluša, nato ponavlja glasove, beblja in sestavlja besede (govori). In prav otroške knjige so odlično izhodišče za vse našteto.

Stroka tudi zelo poudarja pomen družinskega branja, saj se otrok s pomočjo pravljic celostno razvija in odkriva lastno identiteto. Branje ne vpliva pozitivno samo na otroka, temveč tudi na skupni odnos in pomen povezovanja med staršem in otrokom. Med branjem se krepita vez in zaupanje, poleg tega pa otrok dobi občutek varnosti, saj se eden od staršev med branjem posveti samo njemu.

Tudi v vrtcu spodbujamo družinsko branje in tako že vrsto let izvajamo Bralnega palčka v sodelovanju s Kosovelovo knjižnico. Tudi letos so naši predšolski otroci skupaj s starši bili povabljeni k družinskemu prebiranju. Otroci so si poljubno izbrali pravljico in pesmico. V vrtec so nato prinesli knjigo in ob njej pripovedovali ali deklamirali pesmico. S seboj so prinesli tudi risbico, ki je nakazovala, kaj jim je bilo iz pravljice oz. pesmice najljubše. Enega dečka je knjiga tako prevzela, da je skupaj z očetom izdelal mišjo raketo. Otroci so zbrali pogum in sami pred otroki pripovedovali pravljico ali deklamirali pesmico ter bili vidno zadovoljni in veseli, da jim je uspelo. Tudi mi smo jih vedno nagradili z aplavzom in žigom. Vse to pa je pod budnim očesom spremljal tudi naš Bralni palček, ki je nato otroke nagradil s posebnim presenečenjem. Ob zaključku je k nam pripeljal gospo Marijo iz komenske knjižnice. Marija nam je ob ilustracijah pripovedovala pravljico Prelepa in skupaj smo spoznali čarovnico, ki se je odpravljala na zmenek. Po pravljici pa je knjižničarka Marija podelila vsakemu otroku pohvalo za uspešno opravljeno nalogo. Otroci so bili zadovoljni in presrečni. Seveda delček te pohvale pripada tudi njihovim staršem, ki so poskrbeli, da so večeri bili posvečeni družinskemu branju in skupnemu preživljanju časa.

Čeprav vse bolj poslušamo, kako starši vse manj beremo otrokom, kako vse manj imamo časa za skupno, družinsko branje in kako tehnologija izpodriva to vez med otrokom in knjigo, verjamem, da tudi s takimi spodbudami kot je Bralni palček, lahko pripomoremo k temu, da ohranjamo to vez med otrokom in knjigo in navsezadnje vez med družinskim branjem.

Še enkrat čestitamo vsem otrokom za opravljen Bralni palček.

Besedilo: Mojca Mozetič

Fotografije: Mojca Mozetič in Alenka Budin Vodopivec

Dostopnost