Pri Pikapolonicah “velik praznik”.

Vsak tretji petek v mesecu novembru obeležujemo Tradicionalni slovenski zajtrk. Dan je namenjen ozaveščanju in spodbujanju otrok o pomenu rednega, zdravega zajtrka, pomen čebel, čebelarstva, domače lokalne hrane, varovanje okolja, …

V vrtcu vsakodnevno otroke spodbujamo, kako pomemben je zajtrk, navada, ki jo je potrebno otrokom predstaviti kot nekaj, kar je dobro za njihovo, naše zdravje, jih o tem priučiti in privzgojiti.

Vsak dan ob isti uri v našo igralnico pripeljejo zajtrk prijazne kuharice. Tudi danes, 18.11.2022 je bilo tako. Na vozičku so nas čakale omamno dišeče žemljice s semeni, domač med, maslo, jabolka in toplo mleko.

Med zajtrkom nas je obiskala čebelarka Nives, vzgojiteljica iz našega vrtca in otrokom na poučen in zanimiv način predstavila pomen čebel ob slikovnem gradivu. Otroci so bili navdušeni.

Po zajtrku smo rajali ob priljubljeni Slavkovi pesmi “Čebelar” in Čukovi pesmi (Ribič Pepe) “Čebelice”. Ogledali smo si tudi krajši video posnetek o čebelah in se o njenem pomenu pogovarjali. Otroci so se seznanili z novo prstno igro Panj.

PANJ (PRSTNA IGRA)

TUKAJ JE PANJ, (ROKI SKLENEMO SKUPAJ)

A KJE SO ČEBELE? (POGLEDAMO V DLANI)

SKRILE SO SE, (ENO ROKO SKRIJEMO ZA HRBET)

VSE PROČ ODLETELE. (DRUGO ROKO SKRIJEMO ZA HRBET)

PREŠTEJ DO DESET (POKAŽEMO DLANI IN ŠTEJEMO PRSTE)

PA PRIDEJO SPET. BZZZZZZZZ. (PRSTI »POLETIJO« DO OTROKA IN GA POŽGEČKAJO)

In to še ni bilo vse, obiskala nas je še čebelarka Barbara, tudi ona vzgojiteljica iz našega vrtca. Otrokom je na zanimiv in zabaven način predstavila čebelarska oblačila. Nekateri otroci so jih tudi preizkusili. Mogoče pa bo kdo med njimi bodoči čebelar.

Za konec pa so otroci odnesi domov izdelek “rdeče jabolko”, ki so ga oblikovali iz slanega testa. Saj veste, kot pravi pregovor: “Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran”.

Besedilo: Tina Ukmar

Fotografije: Tina Ukmar