DivačaDogodki

Projekt Sobivanje: Prijateljstvo pri Sovicah

Tudi letošnje leto je projekt zasnovan kot nacionalni projekt. Organizator projekta Spodbujamo prijateljstvo je Sobivanje – društvo za trajnostni razvoj, projekt pa podpirata tudi družba BTC, kot glavni partner in Zavarovalnica Triglav. Vanj smo vključene tudi Sovice iz Vrtca Divača.

Namen projekta je otroke spodbujati k pozitivnemu razmišljanju o prijateljstvu in razvijanju dobrih odnosov z vrstniki.

S prijatelji si upamo več, skupaj se nam utrne več idej, kot bi se vsakemu samemu, ob prijateljih smo tudi sami bolj veseli sebe in lažje naredimo kaj lepega, novega, zanimivega. Pogosto pomislimo na to, kako prijatelju polepšati dan in kako ga prijatelji polepšajo nam – dovolj so že nasmeh, stisk roke, prijaznost in lepa beseda, ki jo nudi pravi prijatelju.

Pri Sovicah smo izbrali DLAN, kot simbol zaupanja in prijateljstva. Ponudimo jo v pozdrav ob prihodu in odhodu, kot dobronamernost, naklonjenost in tudi v pomoč. Ob skupnih pogovorih, igrah in ustvarjanju smo opisovali občutke povezanosti in bližine.

Sovice se skupaj igramo socialne igre: Zeleni krokodil, Stol na moji desni je prazen, Pajkovo mrežo, Kamen-škarje-list, Bela lilija, Lisica kaj rada ješ, Sreča in potrpljenje. Tudi praznovanja rojstnih dni so namenjena skupnim igram; uživamo v igrah v kotičkih: ambulanta, kuhinja in dom, šola; ustvarjamo s prsti, rokami, plastelinom, barvami… in nikoli se ne naveličamo »klepetalnice«. Predstavljamo vam kaj smo risali, barvali, se gibali, igrali socialne igre in se ob vsem zabavali in lepo imeli.

»Če je življenje piškot, so prijatelji v njem kot sladki koščki čokolade«, pravijo.

Besedilo in fotografije: Barbara Majcen

 

Dostopnost