Skupina Ježki in skupina Ribice smo najstarejša dva oddelka otrok v vrtcu Komen in Štanjel. V prihajajočem septembru bomo oboji prestopili prag šole. V letošnjem šolskem letu smo se skupaj podali v projekt, ki smo ga poimenovali »Gradimo prijateljstvo«. Namen tega je bil spoznavanje in navezovanje stikov z vrstniki obeh oddelkov, saj si bodo prav otroci teh dveh oddelkov v bodoče delili šolske klopi.

Preko celega leta je naše sodelovanje potekalo v obliki dopisovanja preko ”navadne” pošte, e-pošte, telefonskih sporočil, medsebojnih obdarovanj v prazničnem decembru, srečanj preko video posnetkov,… v maju pa nam je uspelo izpeljati tudi srečanje v živo. Otroci iz Komna smo se z avtobusom podali v Štanjel in za marsikaterega Ježka je bila to sploh prva vožnja z avtobusom. Otroci iz skupine Ribice so nestrpno pričakovali obisk. Skupaj z vzgojiteljicama so izdelali načrt, kaj vse bodo pokazali in predstavili Ježkom. Otroci so predlagali, da jim razkažejo igralnico in igrače, da se jim predstavijo, jih popeljejo po prečudovitem Štanjelu, na koncu pa se skupaj igrajo na  igrišču. Za vse otroke je bil ta dan poseben tudi zato, ker ta dan niso imeli počitka po kosilu.

Najprej smo zjutraj vsi skupaj pojedli. Predstavili smo se, saj je bilo to prvič, da so se otroci videli v živo,  potem pa smo se podali na raziskovanje Štanjela. Pot nas je najprej vodila na grajsko dvorišče in po ozkih ulicah do Kraške hiše. Imeli smo srečo, saj smo si lahko ogledali tudi njeno notranjost. Odšli smo tudi na najvišjo točko Štanjela, ki jo vaščani imenujejo Gledanica. Skozi Ferrarijev vrt pa smo odšli na gozdno jaso, kjer se otroci iz skupine Ribice večkrat igrajo. Čas je tekel hitro in kaj kmalu je napočila ura za kosilo. Po kosilu, pa je sledila brezskrbna igra na igrišču.

Otroci so v druženju uživali, se spoznavali in se zabavali. Prijetno utrujeni smo se poslovili v upanju, da se kaj kmalu spet vidimo. Celoten projekt je bil za otroke kot tudi za strokovne delavke ena lepa izkušnja, ki jo bomo zagotovo še kdaj ponovili.

Besedilo: Katarina Černigoj

Foto: Veronika Sorta in Katarina Černigoj