OPIS ENOTE
STIK Z NAMI

Dogodki enota Sežana

Varno s soncem

Kako se zaščitimo pred soncem? (Izjave otrok skupine Medvedki)


• Zjutraj gremo ven, potem je sonce škodljivo.
• Damo kape na glavo.
• Da nas sonce ne opeče, se namažemo s kremo.
• Če gremo po soncu imamo dolge hlače.
• Jaz imam kapo minion in nimam očal.
• Rabimo klobuke, da nam zaščitijo glavo.
• Ne gremo ven, ko je močno sonce.
• Nosimo sončna očala.
• Smo v senci od dreves.
• Gremo pod senčnike.
• Moremo pit dosti vode.

Medvedki, Nevija in Mojca

Medvedki kolesarimo

Medvedki smo imeli v okviru projekta Pasavček srečanje s starši »KOLESARČKE«. Predhodno smo se v skupini z otoki pogovarjali o kolesarjenju (spoznali smo kolo, kolesarsko opremo, kje vozijo kolesarji in prometna pravila kolesarjev). Otroci so z navdušenjem pripovedovali o svojem kolesu, poganjavčku, skiroju, ipd. Na srečanju s starši smo si skupaj na igrišču vrtca ogledali našo kolesarsko progo s prometnimi znaki in obnovili pravila varne vožnje. Nekaj otrok je sedlo na kolo, si nadelo čelado in se peljalo po progi, ostali pa so se igrali igre z žogami. Otroci so uživali v vožnji s kolesi in pri tem upoštevali pravila varne vožnje. Ker so bili vsi pravi kolesarji so na koncu prejeli kolesarske medalje.

Za enoto Sežana Nevija Božeglav in Mojca Kogoj


Čebelice v Štanjelu

V torek smo se s starši skupine Čebelice ter z otroki zbrali na avtobusni postaji ter se skupaj odpravili po Štanjelskih poteh.

V začetku nam je mama deklice; Nuša L.P. na kratko opisala značilnosti Štanjela ter nas peljala do 4. postaj, pri katerih je preko zanimivih ugank otroke motivirala za raziskovanje. Otroci so ugibali, opazovali okolico okoli sebe, iskali rešitve. Po poti je Nuša otrokom na kratko razložila kaj se je pred davnimi časi v Štanjelu vse dogajalo. Ogledali smo si vodnjak, cerkev, stolp na vratih ter prispeli do Ferrarijevega vrta. Tam je za otroke sledilo presenečenje. Ogledali so si Kamišibaj-pravljico Trnuljčica, ki jo je doživeto pripovedovala gospa Lora.
Sledilo je risanje vtisov. Vsak je poljubno narisal kaj se mu je najbolj vtisnilo v spomin v Štanjelu na list, katerega so otroci ob koncu srečanja v okvirčku za spomin, odnesli tudi domov. Srečanje se je zaključilo v prijetnem vzdušju. Najlepša hvala Nuši in Lori za organizacijo srečanja.

Napisala: Nives Demark


Projekt Slončkove pravljice povezuje otroke iz vrtca in osnovne šole v Sežani

Projekt Slončkove pravljice povezuje otroke iz vrtca in osnovne šole v Sežani

Izmenjava med vrtcem in šolo v Sežani

Vrtec Sežana že vrsto let sodeluje z osnovno šolo Srečka Kosovela Sežana. Naši najstarejši otroci se zadnje leto v vrtcu soočajo z dejstvom, da bo v septembru potrebno pripraviti šolske potrebščine in zakorakati novim znanjem naproti. Da bi otrokom prehod v povsem novo okolje ne predstavljal večjih težav, se skupaj z učiteljicami prvih razredov dogovarjamo in izvajamo različne skupne dejavnosti. Ena izmed teh je bila tako imenovana izmenjava. Otroci iz vrtca smo preživeli dopoldne v šoli, šolarji iz prvih razredov pa so se ta čas igrali v naših igralnicah.

Zapisala: A. K.C.