V Lokavskem vrtcu smo FIT

V Portorožu je od 06. – 08. marca, 2019 potekala 1. FitforKid mednarodna znanstvena konferenca. Namen konference je bil predstaviti kakovost učnega procesa, ki temelji na uporabi Fit pedagogike.

V vrtcu Lokev se vsakodnevno poslužujemo elementov Fit pedagogike in jih vključujemo v učni proces oz. v sakdanje dejavnosti.

Ob svetovnem dnevu hoje smo imeli slogan » peš v vrtec ali domov iz vrtca » otroci so z veseljem povedali, da so prišli peš. V kolikor jim čas dopušča pridejo in odidejo peš tudi, ko ni svetovnega dneva hoje. Kar je glavni cilj in spodbuda.

Dan zdravja je že tradicionalno » kolesarčkov dan », kjer se otroci vozijo s svojimi kolesi, skiroji in poganjalčki. Seveda ne pozabimo na varnost in čelado. Taki dopoldnevi vedno prehitro minejo.

Vsa področja kurikula povežemo s Fit pedagogiko saj je tak način poučevanja bolj zabaven in učinkovit. Saj temelji na načelih igre, kakovosti, gibanja, postopnosti, pestrosti in zabave.

Usvajanje teles in likov je dinamično in inovativno, še posebej, če smo jih sami izdelali. Ne predstavlja stresa in slabe volje. Učenje daljše pesmice preko giba in športnih rekvizitov je poezija. Barve poznamo, saj ni lepšega kot lovit barvne žogice in ciljat v posodo. Obris prijatelja na tleh postane cela študija, kako bo kdo pomagal in usmerjal potek.

Rojstno dnevna zabava se spremeni v Fit igralnico, kjer stoli in mize postanejo ovire in športno orodje.

Jutranje Fit minute pri Zajčkih popestrijo črvi, obroči, keglji in čutni kamni.

Štafetne igre so nam pomagale pri krepitvi samozavesti, saj znamo športno prenesti poraz in čestitati prijateljem, ki so zmagali in se veseliti z njimi.

Sprehodi postanejo učenje v gibanju. Naredimo si poligon iz naravnih materialov na travniku, makadamu in drevesih urimo naravne oblike gibanja in spretnosti. Saj se zavedamo kako pomembne so naravne oblike gibanja prav v prvih letih življenja.

Rajalne igre in plese zaplešemo med drevesi in obnovimo Eko pravila obnašanja v gozdu. Zapremo oči in poslušamo šumenje vetra in ptic.

Še igrišče pred vrtcem spremenimo v Fit igrišče, ki postane odličen prostor za medgeneracijsko druženje otrok in odraslih.

Na kratko: FIT UČENJE ZA FIT OTROKE.

Otroci so aktivno vključeni v proces so kreativni, ustvarjalni, sproščeni in veseli.

Učijo se ne da bi vedeli ter skrbijo za svoje zdravje na zelo preprost način – samo gibajo se.

Besedilo in fotografije: Branka Trampuš in Saša Teraž, Nada Maćinkovič